kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
А как го правя аз...?
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Направи си сам
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
rozovslon



Регистриран на: 20 Яну 2014
Мнения: 740

МнениеПуснато на: Сря Дек 13, 2017 9:54 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Рецептата ме кефи.
Аз бих оставил месотото 4-5 дни в хладилника и не така плътно опаковоно, а в в плик.
Рано или късно всеки открива стрити плодове от хвойна и ги ползва за подправка, пробвай...няма да те разочарова.
И в заключение...запържен лук плънка, не не много.

Дали варене, дали печене във фурна...резултата...олеле-малеле!!!

Но рецептата ме кефи, има страхотен вид и вероятно страхотен вкус.

Днес ще се залавям с реколта №4 за сезона и ще направя снимки.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
loveforever
Администратор
Администратор


Регистриран на: 29 Сеп 2007
Мнения: 6309
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Дек 28, 2017 10:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Част от новогодишните ми мезелъци са готови. Опита се оказа успешен.

Суджуче - тая година само сушено, иначе направено от майстор месар. Догодина ще го правя аз изцяло:


Панчета - иначе казано сушени свински гърди:


Почти Трапезица - сушен свински врат


Домашните одобриха, даже прекалено, сиреч от един момент нататък прибрах мръвките, че да не свършат предсрочно.
Последва купуване на нови мръвки и подготовка на следваща серия, за да използвам докато времето работи в моя полза.

За тези на които им е интересна рецептата - осолявам парчета месо с дебелина до 4см (половин свински врат, недебели гърди без кост) с 28гр/кг сол и оставям да отлежи в хладилник 2-3 денонощия. Ако отцежда вода периодично я махам, но май месото което купувам е такова, че почти нищо не отцежда. После кайзеровам с черен пипер, червен пипер, кимион и чубрица и овесвам навън да съхне. След 2-3 седмици стана готово ( една идея преди съвсем да е станало на камък)
_________________
Магия в лилаво
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
MITKO70
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана


Регистриран на: 23 Мар 2008
Мнения: 6872
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Дек 28, 2017 11:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Данаил Делчев написа:
Ако сланинката се шпикова с чесънче преди да я отъркаляш в подправките става....... Rolling Eyes......после с Cheers

Wink Cheers
Домашно приготвените мезета са си истински,тръпка е и самото приготвяне ,а накрая и добрия резултат с чаша вино.... Smile Тези дни ще заложа една доза ,че не остава много време,само сланинка направих за сега.Преди осолявах със суха сол,морска,но след обмяна на опит с колеги от рибарските форуми почнах да осолявам в саламура/200гр.на 1 л.вода/и става точно на вкус като солено.

и телешкото става супер

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
rozovslon



Регистриран на: 20 Яну 2014
Мнения: 740

МнениеПуснато на: Съб Яну 06, 2018 10:26 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Публикувам рецептата в снимки и без много приказки:





















След 12 часа изваждаме и остава това:









И накрая:



Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
loveforever
Администратор
Администратор


Регистриран на: 29 Сеп 2007
Мнения: 6309
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Яну 06, 2018 2:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

А колко време обикновено съхне след подправките?
_________________
Магия в лилаво
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
vladostanimirov



Регистриран на: 19 Окт 2008
Мнения: 3716

МнениеПуснато на: Съб Яну 06, 2018 2:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Между солта и чубрицата има още един етап- киснене в бяло вино за 12 часа. Смисълът му е да остане месото червено като изсъхне .

Може и без вино ,но това е признак на бедна регионална кухня, друго си е тъщата ти да е от Карнобат- богат земеделски край.....

На 20-тия ден ние вече го ручаме....

Ако не е зима ,след чубризата се поставя върху вестник в хладилника. Така хем е студено ,хем хладилника дърпа влагата. Става по-бързо от ако е навън. Правили сме това и през август.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rozovslon



Регистриран на: 20 Яну 2014
Мнения: 740

МнениеПуснато на: Съб Яну 06, 2018 3:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Времето за съхнене е относително и зависи от влажността на въздуха, температурата на въздуха, движението на въздуха и т.н.
Но през зимата е около 7-8 дни максимум.

Спазвайте точно рецептата и не топете в течности след осоляване.
Идеята е месото да съхне, а не да поема вода.
Със сухото осоляване извличате кръвта и водата от месото, а след това като го натопите в течност, месото пак поема водата.

За червенината на месото служи онова кафявото, не потъмнява.

После във фризера и така цяло лято мааш пръжки с лук...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
rozovslon



Регистриран на: 20 Яну 2014
Мнения: 740

МнениеПуснато на: Пет Яну 12, 2018 8:47 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Айде, заредихме 7-та реколта...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Направи си сам Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov