kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Турихте ли виното?
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
 
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Разни
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Vic



Регистриран на: 25 Дек 2007
Мнения: 1831
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Окт 09, 2011 5:17 pm    Заглавие: Турихте ли виното? Отговорете с цитат

Има ли специалисти по виноправенето или само винопиещи?
За сефте ще съм "производител" и искам да обменим информация и опит.
Въпрос, каква температура подържате в помещението където е процесът и какви отклонения си позволявате?
_________________
Мечтай! Пътешествай! Разказвай!
www.azbiahtam.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
gabroveca 2604
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана


Регистриран на: 05 Ное 2010
Мнения: 2119
Местожителство: БГ- ВЕЛИНГРАД

МнениеПуснато на: Нед Окт 09, 2011 5:38 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей , Vic. Току що приключих със "слагането" на виното. Аз си правя вино от много години и в семейство ни пием САМО домашно вино. Уикенда се преборих със 700кг. Каквото и да ти кажа аз или някой друг, винаги има различни възгледи, всеки има различни методи и т.н. и накрая - " вино става от грозде". Хубаво е помещението да е с постоянна темература, която да не се промяна спрямо външната температура - такива помещения са избените и приземни етажи, на които малка или по голяма част са в земята, като по този начин температурата в помещението не пада в минус. Друго важно нещо е в помещението за производство на виното да е чисто и с възможност за проветряване, и не на последно място - не е желателно в същото помещение да има съдове с кисело зеле или други подобни, които излъчват миризми, тъй като при процеса на претакане (тогава виното се обогатява с кислород) виното поема тези миризми. Дано съм бил полезен, ако има и други въпроси ще отговоря с удоволствие. Поздрави.
_________________
M&M - Мими и Милчо
Dethleffs RT 2
http://gabroveca.snimka.bg/automobiles/dethleffs-rt-2.561490.21967565
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
Vic



Регистриран на: 25 Дек 2007
Мнения: 1831
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Окт 09, 2011 6:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Трябваше да кажа, че виното е от грозде, в бидони, в гаража, който е подземен. Гаража е бетон под блок.Страх ме е да не е много студено и да не започне ферментацията. Да не се наложи да го гушкам да го топля? Laughing
_________________
Мечтай! Пътешествай! Разказвай!
www.azbiahtam.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
gabroveca 2604
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана


Регистриран на: 05 Ное 2010
Мнения: 2119
Местожителство: БГ- ВЕЛИНГРАД

МнениеПуснато на: Нед Окт 09, 2011 6:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Vic написа:
Трябваше да кажа, че виното е от грозде, в бидони, в гаража, който е подземен. Гаража е бетон под блок.Страх ме е да не е много студено и да не започне ферментацията. Да не се наложи да го гушкам да го топля? Laughing

Щом е под земята едва ли ще го гушкаш, но при много ниски температури, когато правя второто вино за ракия съм увивал бидоните с вълнени аши(китеници) - помага, а другият вариант който се прилага при нас ако не започне ферментацията, понеже си имаме минерални извори с топла вода + 90 градуса, пълнят се туби с тази вода и се слагат в бидоните да подпомогнат ферментацията, а щом тя започне , макар и по бавно става. Но това по горе не те засяга, защото сега не е толкова студено и процеса на ферментация ще започне. Дори когато стане виното, ако го съхраняваш примерно в съдове с по голям обем - 20 или 50л., когато температурите са под минус 7 -9 градуса е хубаво съдът с вино да престои 24 часа на студено - така виното се "стяга" и избистря. Поздрави.
_________________
M&M - Мими и Милчо
Dethleffs RT 2
http://gabroveca.snimka.bg/automobiles/dethleffs-rt-2.561490.21967565
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
MITKO70
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана


Регистриран на: 23 Мар 2008
Мнения: 6916
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Окт 09, 2011 7:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

И направихме това преди 2-3 дни.Вик,Милчо ти е казал почти всичко ,много е важна и хигиената на съдовете.Преди и аз го държах в едно помещение под гаража и съм го загрявал с ел.печка ,но от както го преместих във вътрешното мазе ,няма проблем.Имай предвид ,че се отделят газове при бурната ферментация,как е при теб с проветрението.Не е толкова страшно,зависи и колко кг. са заложени,но е хубаво да се проветрява.

Последната промяна е направена от MITKO70 на Пон Окт 10, 2011 9:14 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
gabroveca 2604
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана


Регистриран на: 05 Ное 2010
Мнения: 2119
Местожителство: БГ- ВЕЛИНГРАД

МнениеПуснато на: Нед Окт 09, 2011 7:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря. Остава да сборим вината. Very Happy
_________________
M&M - Мими и Милчо
Dethleffs RT 2
http://gabroveca.snimka.bg/automobiles/dethleffs-rt-2.561490.21967565


Последната промяна е направена от gabroveca 2604 на Пон Окт 10, 2011 5:41 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
MITKO70
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана


Регистриран на: 23 Мар 2008
Мнения: 6916
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Окт 09, 2011 11:19 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Това е най-лесно ,а и приятно да ги сборим Smile Моето е пак същото мавруд+мерло,технологията си е все същата,изпитана.Пробвали са го доста хора на 2 срещи на Г.Трапе,Батак ,миналата година,няма забележки.Тази година ще врътна малко и едно второ вино ,обаче купажно с добавка от моите асми,става по-бързо ,а и с много добър вкус. :wink:
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
monkey



Регистриран на: 12 Авг 2009
Мнения: 79
Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Пон Окт 10, 2011 2:31 am    Заглавие: Отговорете с цитат

На балкона бълбука бидон със 110 кила мерло. И аз се пробвам за пръв път. Наздраве.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
MITKO70
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана


Регистриран на: 23 Мар 2008
Мнения: 6916
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Окт 10, 2011 7:14 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето един интересен форум,има доста полезни неща/има и неща които никога не съм правил/за хора които сега започват да се занимават и откриват качествата на домашно приготвеното вино и ракия Smile А,то става само от хубаво грозде и няма общо с тези който се продават в магазина :wink: ,правени от "грозде", до 6-7 промивка във винпрома. :wink:
http://www.rakiyata.com/forum/viewforum.php?f=10&sid=776c59f82f260802715e0359ece044a9
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
vladostanimirov



Регистриран на: 19 Окт 2008
Мнения: 3871

МнениеПуснато на: Пон Окт 10, 2011 7:32 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Някои архитектурни изисквания за да стане виното:
-Виното трябва да има досег със земята. Не може да стане вино в напълно бетонирано и изолирано избено помещение. Затова само на най-претенциозните ни клиенти ,ние проектираме изба ,в която има поне 2м/2м или суха каменна зидария или на пода оставяме съответната площ за да контактува бъчвата със земята.
И някои чисто селско-македонски изисквания:
-Ако за първи път слагаш вино, то трябва бъчвата ти да е стара,леко вмирисана ,да се кисне и мие..... Shocked Това е щото е необходимо да има съответният брой мушици винарки, които естествено ги няма от начало. Също до бъчвата с виното не трябва да има каца с кисело зеле или сурова туршия. Щото едните мушици се бъркат в работата на другите мушици. Демек виното може да стане на туршия и туршията да ферментира cry
- Не можеш да направиш вино в район дето не се прави- за това си требе география Idea То може и да може , ама ....баси виното Exclamation
Както не съществува шопска гроздова и македонска сливова ракия, ако ме разбирате Laughing
- Правенето на вино е доста тънък занаят ,не е като пиенето.Требе си чеп, требе буркан ,требе маркуче за обезвъздушаване ,требе тесто.....
- За сответната марка вино според сорта се изисква и съответна захарност . Някъде става със 16-17% ,някъде искат 22-23% някъде и повече.....
Викторе ,я си направи джибре,аз имам мой си бакърен казан ,може да се комбинираме.......
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
naydenov1969
Клубен член с палатка
Клубен член с палатка


Регистриран на: 09 Фев 2010
Мнения: 642
Местожителство: BG- Sofia

МнениеПуснато на: Пон Окт 10, 2011 4:51 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз съм заложил за пореден път на Мавруд и Мерло , харесва ми тази комбинация. За червеното грозде се изисква 22-24 процента захарност . Мисля 400 килограма грозде да ми стигнат за тази зима Very Happy Когато виното е за текуща консумация и се изпива до лятото , може да се пренебрегнат и някои основни правила написани по горе :wink: Ако обаче имаме намерение да заделяме вино за стареене - тогава вече си трябва опит , знания и естественно добра реколта. Та мисълта ми беше , че и във гаража (бетоненият ) ще стане . Гледаи захарността да е във нормите при слагането. Наздраве Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
MITKO70
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана


Регистриран на: 23 Мар 2008
Мнения: 6916
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Окт 10, 2011 5:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Владо за избените помещения съм съгласен с теб,има вярно.При мен е каменна зидария и стара тухла.
Но ,ето това не е вярно въобще :wink:
Цитат:
Не можеш да направиш вино в район дето не се прави- за това си требе география То може и да може , ама ....баси виното

И стареца от които взимах дълго време грозде в Марково,мислеше така,но го оборих като му занесох на следващата година от миналогодишното вино правено в София Very Happy Това с географията е повече рекламен трик на винарните.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
inj_p.petrov
Къмпингар с палатка
Къмпингар с палатка


Регистриран на: 08 Юни 2011
Мнения: 1119
Местожителство: Сливен, Стара Река/Сливенско

МнениеПуснато на: Пон Окт 10, 2011 8:10 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм на бяло вино. 110литра.

Гроздето в един специално приготвен казан се изсипва в чувал и се мачка на македонски и родопски песни, може и благоевградски.

Шарата се изчежда, отделно от джибрите. Естествено се измерва точно и се прецежда по фино. Излива се в по голям съд, обърква се добре и се мери захарността- Обикновено тия захаромери, които се продават лъжат прилично и то все в +2-3 градуса. За едно бяло вино 22-3 градуса захрност е добре.

Определено терасата не е най- подходящото място за отглеждане на вино още в самото начало. Това се прави след бурната ферментация, и последващата такава. Ако Ви трябва добавяне на захар това се прави като се сварява ШАРА и се добавя захар, като се бърка докато се получи хомогена смес. Това се прави непосредствено след, като отделите шарата, не по късно. После се оставя на тъмничко и хладно в мазето например. При мен е в панелния апартамент в избите и всяка година става страхотно вино. Стои си от началото на октомври до към Коледа, когато хване хубавите студове и се притоква внимателно, за да не вдигнем калта от дъното. И хайде на терасата, където студа избистря винцето. Щом се избистри всяка вечер си токвате по 300-500 грама, за да не оставите винцето без компания.

Към януари вече избистрено може да се приточи в стъклени бутилчици. Когато точа виното ползвам 8мм маркучета, и едно тежичко U образно желязо, което внимателно поставете в бидона, ако е леко и се размести... ще вдигне калта от ферментацията, докато се избистря.

След като ги сложите в шишенца и запечатате след време има още една тиха ферментация, така че един малък шлаух от система ще свърши чудна работа. Още един път си притоквате винцето в друго шишенце и си пиете едно искрящо и перфектно бяло винце.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
Kmeta
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер


Регистриран на: 22 Мар 2009
Мнения: 2799
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Дек 20, 2011 11:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ние с Другаря почти го изпихме вече, виното.
Днес си направихме и сбирка на казана, та сварихме и ракията.
Чудничка стана. Ще я сложим да отлежи сега една две години и я започваме. Shocked
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
MITKO70
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана


Регистриран на: 23 Мар 2008
Мнения: 6916
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Дек 21, 2011 8:07 am    Заглавие: Отговорете с цитат

А ,дали ще я изчакате толкова да отлежи Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Разни Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov